corat-coret

hidup ini lebih bermakna bila ada kenangan

yAng ngIkut dI BlaKanGku

Selongkar sendiri ye

Khamis, 30 Jun 2011

Spontaneous Thurday

::kau hadir tika aku telah dimiliki..::
        

Selasa, 28 Jun 2011

SENTAP

::seperti yg dijanjikn...aku akan post ape yg dh berlaku 19jun2011::

*aku menangis!
*mataku bengkak2 !
*aku maki orang!
*aku kol mama!
*aku kol abg!
*aku kol kwn!
*aku SENTIL!
***AKU DITINGGALKAN BAS

cinta itu menyakitkan

::aaaaaaaaarghhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!TENSI::


penat lah bercinta..kerana cinta aku sakit hati,kerana cinta aku ketawa dan kerana cinta juga aku berduka..penat2


aku penat..faham x..penat yang teramat


salah aku lagikah?
kenapa salah org yang nampak tapi salah sendiri tidak?


kata kau,jangan hebohkan hal antara kita tapi kau juga yang buat..
kata kau,xperlu ucap satu dunia,tapi itu juga yang kau ucap..


bagaimana lagi nak pertahankan???
aku dah letih..



Jumaat, 17 Jun 2011

entry boring

seyes boring!!!nak pegang buku xda mood..ape nak buat g??tdo?awal lagi kot~ce bagi idea...


kalau kat umh,time boring2 ni leh gak ajak geng melepak kat mcd..layan beger tgh2 mlm,hehe..best2!!kalau xde geng pon,aku heret ngan mama n acu aku skali join,!mak gue mmg sporting!ggegegeee...

xpe..2 days to go~..bertahan dok sintok!after dis blh merdeka gila!yess!!!

Selasa, 14 Jun 2011

baby hatch

haluuu...selamat petang,,,..

aku baru abis kelas tadi pukul 2pm,makn solat..then trs rehat2 sambil baca metro..selak punya selak terjmpa cerita pasal baby hatch,..pe dia benda alah 2???mula2 aku konfius jugak,sbb first time dengar..

baby hatch 2 tempat perlindungan bayi sementara,ada satu ruang khas yang disediakan untuk orang2 yang xsanggup nk jaga bayi sendiri..bunyinya macam buang bayi kan~...ada isu sebenarnya pasal sistem yg baru diwujudkan ni.antaranya isu peningkatan pembuangan bayi.dengan adanya baby hatch,org2 buta hati ni akan mengambil kesempatan untuk tinggalkan bayi kt tempat khas 2..itu bagi orang2 yg tahu pesal informasi ni,tp pada yg xtau lg,kemungkinan besar anak yg bakal lahir 2 kene buang merata2..buang dalam tong sampah,hayun kat sungai,tinggalkan kat tangga masjid dan tempat2 lain..

jadi untuk elakkan berlakunya masalah terjumpa bayi yang dah x bernyawa ni,maka wujud la sistem baby hatch ni....pendapat aku la kan,ada banyak pro dan kontra penggunaan sistem baby hatch ni..nak kata aku menyokong,xda la pulak..sebab kalau difikirkan logik akal,x kesian ke kita pada bayi2 yang x berdosa 2 mati sia2?yang berdosa 2 ibu bapa dia..bayi x bersalah,,jadi  dari dibiarkan bayi 2 kene gigit dengan semut2,dihurung lalat, ada kebaikannya juga bayi 2 disediakan tempat khas sebelum pihak bertanggungjawap datang mengambilnya.

ok,itu yang bagusnya sistem  baby hatch.yang x bagusnya pulak,remaja akan mengambil mudah bila adanya sistem ni.dah tahu kerajaan sediakan ruang khas untuk bayi luar nikah,so ape lg yg ada dalam fikiran dorg???senang je..tinggalkan jelah!abis cerita..x payah runsing2 lg nak buang kat mana.2 fikiran remaja yang singkat akal..

walau bagaimana pn kita kena berpandangan jauh..kena cari  lagi alternatif lain untuk selamatkan bayi yg x berdosa.mungkin masa hadapan nanti akan ada alternatif yang lebih berkesan?.. pe pendapat anda???

ku ingin mimpi indah itu

entry sebelum tidur:: 
tajuk ke main g cantikkan~

saja,nak conteng2 cik diary ni sebelum peluk hubby, eh bukan!tade laki lg..peluk bantal garfieldku..hehee,,bila letak je badan ke katil,mesti nak berangan dulu sebelum lena.biasanya aku suka berangan jadi kaya! ada rumah banglo sebijik yang beso mcm dalam citer haunted mansion,[tapi bukan la rumah berhantu ok]kereta berbijik2,dan ada bisnes sendiri. aku  ni jenis suka kampung,jadi bila dalam mimpi,selalu berangan nak majukan kampung.buka kolam ikan besar2, ada ladang lembu,kambing, tanam tanaman yang luas...pergh!mmg betul berangan kau...

tapi pelik,tiap kali aku berangan jadi kaya,apesal aku xberangan ada laki n anak skali eh??andartu kaya ka??aiyayayaaaa...hahahaa..xpe2,nanti jap g aku berangan ada life partner n bby skali k,
memang sekarang tade duet,dan aku bukan tengah bercakap,aku menaip ok!


p/s:::sekian coretan mengarutku sebelum tidur~

Sabtu, 11 Jun 2011

mybestfriend bertunang

tunang,kawen.,dpt bby..semua 2 kawn2 aku dah merasa..baru2 ni,sorang lg kawan baikku ms sekolah pulak bertunang..alhamdulillah semuanya selamat,setelah sekian lama bercinta,kena lak harung liku2 dan halangan ms bercinta,akhirnya dorg selamat juga bertunang..syukur2..aku tumpang gembira jugak..

dorang bertunang pada 5jun 2011.tarikh yg aku mmg xdpt balik ke ipoh,memandangkn aku sekarang tengah merantau ke utara malaysia,pergerakan yg agk terbatas tanpa sebarang transportation,kalau dlu ms dok kat johor(uitmsegamat),semua tempat aku dh merasa berjalan dengan geng satria neo..seyes dow xleh balik,aku tengah buat intersesi lak kat u..adehh..

tapi xpe,memandangkan aku pon sekarang dah tahun ketiga,(da nak abis da pn) insyaAllah, ms dorg menikah nt aku datang walaupun jauh...(T_T)

ni je gambo2 yg sempat aku kidnap dr tunang dia si apiz..xbyk,tp xpe,nt aku wat kisah dorg part II lak k

selamat bertunang sayangku liza&hafiz


dia ni mmg cun,,beruntung hafiz dapat

saat disarungkan cincin di jari

mak ai,,banyak tol hantaran,,berbelas-belas..

bakal pengantin

Khamis, 9 Jun 2011

kenduri buah kuinin

salam guys..

alhamdulillah,kekenyangan sangat malam ni..after makan nasi n lauk2 yg dihantar oleh kell n family,ak sebat buah kuinin lak..huhuu..sedapnyaa....mana aku dapat buah kuinin???hahahaaa..ni la pulak untungnya universiti dalam hutan sintok!kaya dengan buah buahan..

kawan baekku si udha mendoza datang antakan buah yg dorang kait petang td..bapak gila banyak..dorang cakap berbaldi2 kutip td!
besar2 2...


dapat pulak geng kaki makan ,memang best laa mkn ramai2..huhuu..da seminggu lebih kitaorang asyik cium bau kuinin je..baru malam ni dapat melantak makan.

tau jelah duduk hostel bukan ada dapur..
nih kalau aku dok umah nih,buah2 kuinin ni dah aku buat mcm2 resepi,walaweii..dh lama x masuk dapo!
seingat aku, antara resepi yg mama aku ajo mask buah kuinin , cnth wat sambal kuini
ihsan dr pakcik google

so u guys ,jangan terperanjat coz selera i selera kg!hohoooo..perghh..sedap!
xsabau mau balik ipoh,,mkan buah byk2..


Selasa, 7 Jun 2011

LOTS OF SMILES......

Lots of Smiles...

I thought it would be
nice if you started the day...

    
with a bright and sunny
springtime bouquet.
   
But since I'm sending
some sunshine
across the miles...

I couldn't resist adding
lots of smiles

Isnin, 6 Jun 2011

my bloodsucker!!




hehe entry malam ni pasal movie yg aku ikuti dari mula sampai la movie ke-4 nih...,juz nk share my fav movie akan datang ni..sambungan TWILIGHT yg keempat :BREAKING DAWN!!!!aauuuwwwww...cant wait dear!

breaking dawn kali ni pasal perkahwinan antara bella swan dengan edward cullen,dapat bby gul yg separuh manusia separuh lg vampire...Great love stories thrive on sacrifice! sorry la pd u guys yg xminat!


they belong together



cant wait...cant wait...














p/s: tengok la nt ok, bulan november 18 ni!!!

Jumaat, 3 Jun 2011

masih lagi dalam mood rndu

entry kali ini masih lagi dalam mood kerinduanku pada abah,maaf la kalau korang boring dengan entry aku ni..tapi andainya korang berada di tempatku,korang pasti akan ada juga perasaan macam ni.
bukan mudah untuk menggembirakan hati sendiri..bukan mudah untuk bangun semula..orang selalu tengok aku dengan watak yang gila2,tapi sebenarnya itu bukan aku.dalam hati ni lebih banyak kesedihan berbanding kegembiraan.
aku bukan selalu kuat untuk berhadapan dengan dunia..ada kala aku jatuh,aku lemah..tapi demi mama,aku cuba bertahan..bertahan untuk tidak menangis dihadapannya.cuba untuk menghiburkan hati seorang perindu sepertinya.ku tahu hatinya sunyi..tiada kawan untuk bergurau..tiada  lagi peneman malam ,,namun aku cuba menghiburkan hatinya walau dari jauh..

 tapi..ada kala,aku perlukan ruang untuk diri sendiri..untuk mencari kekuatan supaya dapat terus bertahan selagi nafas permaisuriku itu masih ada.

disini tempatku luahkan,..disini tempatku mencoretkan segala yang terbuku..xpernah lagi aku menangis di depan mama hanya kerana rinduku pada suaminya..

kerana itu juga, aku xbenarkan sesiapa mengata mama..ku sanggup redah apa saja demi mempertahankan maruahnya.orang keliling xfaham apa yang dilaluinya,hanya pandai mengata,..itulah sifat manusia..

rindu ini datang lagi...tiap kali menjelmanya bulan jun,pada tarikh keramat itu,x tertahan rindu ini bertandang dalam jiwa,,rindu sangat2 pada arwah..inilah rindu ku yang x tertanggung..kasihnya abah membawa bahgia...

tahun kedua kehilanganmu,menyedarkan aku dan abg bhw kt perlu kuat  depan mama supaya mama xrasa sunyi,
tuhan..
Kau bahagiakn ibu kesayangku,lindungi keselamatannya,berikannya kesihatan berganda dan Kau ampuni dosa2 orang tuaku,,,

Khamis, 2 Jun 2011

4jun2011

tarikh yang x akan pernah aku lupakan hingga ke akhir hayat.bulan ni genap sudah ayahanda meninggalkan aku,mama,dan abg.cepat betul masa berlalu.
x pernahku duga akan merasai saat2 ni,kehilangan hero tercinta..ibarat separuh jiwaku pun pergi bersama kenangan arwah.
siapa sangka di pagi yang ceria itu,abah ketawa gembira meninggalkan IJN,dengan penuh keyakinan mengatakan dirinya masih lagi kuat dan sihat.bersungguh2 arwah menyebarkan berita kpd rakan2 rapatnya bhw beliau masih kuat untuk berdiri di atas bumi ini..memang begitu sifatnya abah,ceria dan sentiasa bergurau dengan orang keliling.

tengahari itu...
.lepas je berjumpa doktr,sempat lagi mengajak biras , anak sulungnya si abg, dan aku menemaninya mencari kereta baru..katanya dah xlarat nak bawa motor ke tempat kerja,, 3 4 buah kedai km masuk,tp satu jenis kereta pn abah x berkenan.

sedetik itu...entah kenapa aku lalai..betul2 bodoh!langsung x teringat sesungguhnya abh  2 bukan la sht sepenuhnya,tapi ak biakan je abh berpanas di tengahari melihat kereta2...sungguh,aku bodoh!aku lupa!ya Allah...cuainya aku..mengambil mudah atas kesihatan abah!

balik dari kedai kereta.....
xde ape perubahan,..abah masih lagi dengan sikap suka berguraunya..bermain dengan anak buah dan bergurau dengan aku..cuma di wajahnya ada keletihan..

malam...
malam itu..selepas solat maghrib,kami plan nak makan luar beramai2..masing2 bersiap sementara tggu abah usaikn solatnya..tapi hatiku berdetik,kenapa abah solat lama sangat dalam bilik...rupanya ada peristiwa bakal terjadi..usai menunaikan solatnya,abah mengadu pada mama mengatakan badannya letih..mama ckp klu letih,kt xpayah la ikut budak2 makan luar,,tapi abah bantah..katanya bukan senang kt nk jumpa adik beradik,biar la kt mkn luar..

dalam kereta,aku hanya senyap memerhatikan abah..abah x bg acu  drive sebab dia tau,acu xcukup cekap..jd abah nk juga drive mlm 2..ms drve 2 abah cuma diam je..cuma skali skala terlihat diwajahnya menahan sesuatu..rupanya, abah menahan sakit dada..mama dh risau,minta abah berhenti di tepi jalan,sementara ak menelefon pakjang ..dalam kereta,keadaan jd bertambah kecoh bila mama suruh abah makan ubat utk tahan sakit,lepas je mkn ubat 2,tb2 abah kata dadanya lg bertambah sakit,alhamdulillah,kereta yang lalu lalang xbanyak malam 2.aku pimpin abah ke kereta pakjang,,pakjang trs bwk abah ke IJN semula,sementara aku dan acu drve sdr ke IJN,
KL....bukan lah tempat kami,datangnya cuma setahun sekali,habis sesat larat xjumpa IJN..terpaksa call pakjang semula amik km,lepas pakjang drop abah,mama,n makjang ke IJN,

sesampai je IJN,aku mencari mama...memeluk dan menenangkannya..sementara acu call abg yg balik ke shah alam sekejap mengambil barang2nya..makjang call adik beradik yg lain..dalam hatiku berdoa dan berharap abah ok di dalam sn..tapi hatiku x keruan melihat mama menitiskan airmata,,xhenti2 berdoa semoga abah selamat....

setengah jam dalam bilik kecemasan....
doktor keluar dan mencari waris..berharap supaya waris bertenang dengan berita itu..
ya Allah..sesungguhnya sewaktu berita itu sampai ke telinga,kakiku lemah,hampir terjatuh mendengarnya,mama menangis....hanya airmata yang keluar tanpa tangisan suara...mama hanya mampu mencium dan memeluk jasad abah...pergi sudah teman hidupnya...begitu jua hero yang ku sayangi..tiada lagi usikan manja dari abah untuk ank bongsunya,dan tiada lagi teman tidur untuk menemani mama...apa tahlagi ketua keluarga...

tanggal 4jun itu,sentiasa diingati...
begitu sukar untuk melupakan kesakitan pabila kehilangan org yg disayangi..
dulu..aku x mengerti perasaan rindu itu..hinggalah bl abah tiada lg di dunia,bru ku rasai kerinduan untuk  memanggil 'abah'...tiada siapa dapat menggantikan tempat istimewa itu..hanya abah...
ABU BAKAR BIN DIN

Rabu, 1 Jun 2011

abangku bertunang

cam x cayo abg den dh bertunang...eceh..speaking nogori lak!bakal kak ipo org sana tapi jawa mari..xda la ckp upe org ng9...ok,alhamdulillah semuanya lancar tanpa kesesakkan lalu lintas..eh ckp psl lalu lintas tb2 ak tingat kejadian2 yg x diingini ms nk g merisik.hahahaaaaa...klakoo...kalau udah namenyer berkonvoi,mesti la kita gerak sama2 kan?tapi len lak halnyer family beso aku nih.kalo masng2 dapt pegang stereng keta,sume org kena tggal blakang,masng2 berlumba..sape lmbt makan asap jelah..ni sume si acu a.k.a maksu ak la punyer keje..sronok beno dpt bwk keta si abg,smp lupa nk tggu org blakg yg ngikut...kalo tau jalannye xpela kena tggl..nih masng2 meraba cari jalan ke apartment bukt kemang,ape lg..mengamuk lah makyong ak kena tinggal..huhuhuuu..amponn..bukan salahku..bukan ak yg drive!anyway..biarpon masg2 kena tggl dn xtau jalan,aku ngan angah sodap mengunyah kopok n gula2...org len sebuk cari jalan,kami dua dok sebuk makan ahaak!angah..angah..


dannn......nih antara hantaran yg digubah sndr,hasil kerjasama makcik2 ak yg mulut kecoh!
kreatf makcik aku..

nih gula n garam,buat dalam bentuk bawang putih



adat orang perak kene ada tepak sirih


halwa manis


paksu,abg,akak,maksu